27 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 26 Oktobar 2012 14:12

Foto+video: Bajram u Zenici

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju Kurban bajram, koji je uz Ramazanski bajram najveći islamski praznik. Kako je to jutros izgledalo u centru Zenice, pogledajte u video zapisu i foto galeriji kojeg je priredila ekipa Zenicabloga. Kurban bajram traje četiri dana i za njega se vezuju obred prinošenja žrtve Bogu, odnosno obaveza klanja kurbana, te obred hadža, posjete svetim mjestima u Mekki, zbog čega se ovaj bajram naziva i hadžijski bajram. Hadž je jedna od pet glavnih vjerskih obaveza za punoljetne muslimane, ukoliko oni mogu finansirati troškove hadža, a da ne dovedu u pitanje opstanak i normalan život svoje porodice.

 

 

KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ FOTO GALERIJU

 

POGLEDAJTE VIDEO U TRAJANJU 6 MIN. 58 SEK. 

 

Centralna svečanost na području Muftiluka zeničkog u povodu Kurban bajrama, održana je jutros u Sultan Ahmedovoj-Čaršijskoj džamiji u Zenici. Nakon sabah namaza vazi nasihat održao je imam Čaršijske džamije Enes ef. Beganović. Bajram namaz je klanjan u 7 sati i 56 minuta a predvodio ga je i bajramsku hutbu održao Jakub ef. Salkica, glavni imam Zeničkog medžlisa.


Nakon klanjanja bajrama namaza, u haremu Čaršijske džamije je upriličeno klanje dva kurbana za vakife i šehide Muftiluka zeničkog. Tradicionalno Bajramsko čestitanje potom je održano u prostorijama Medžlisa u Zenici, a u 14 sati u atriju Medžlisa planiran je prijem za predstavnike vjerskih, političkih, kulturnih i obrazovnih institucija grada Zenice.

Poruku vrhovnog poglavara Islamske zajednice u BiH reisa Cerića možete pročitati na ovom linku